OVER MIJ

Hallo daar! Ik ben Léon Berkers, bevlogen coach en ambulant hulpverlener van Natuurlijk voor jongeren. Ik begeleid jongeren en jongvolwassenen in de regio’s Veldhoven en Eindhoven die strugglen met zichzelf, school, werk, stress, keuzes en andere levensvragen. Rollen, eigenschappen en interesses die bij mij horen: vitale verbinder, sensitieve rustgever, betrokken teamleider, persoonlijke ontwikkelaar, mensenmens, bemiddelaar, samenwerken, harmonie, sensitief, toegewijd, natuur en levensgenieter.

Inmiddels werk ik zo’n vijf jaar als ambulant hulpverlener en jongerencoach. Daarnaast werk ik nog steeds op het Sondervick college. Daar ben ik in het coachen en hulpverlenen gerold. Ik ben ooit begonnen op school als conciërge na werkervaring als rundveevoorlichter, horecaondernemer (heb mijn eigen café gehad) en eigenaar van een evenementenbureau. Daarna ben ik doorgegroeid naar leerwerktraject begeleider (instructeur) voor de klas (vmbo).

Ik wilde op een gegeven moment verder op school. Niet meer voor de klas staan, maar individueel met jongeren aan de slag. Ik heb toen de opleiding jongerencoach afgerond en een intensief traject bij Karin Janssen van Kindigo gevolgd. Daar heb ik veel geleerd, ook over mezelf. Ik heb niet alleen jongeren op school begeleid, ook daar buiten, en ervaring met verschillende en heftige  (gedrags)problematieken. Dit ging me goed af. Voor deze jongeren en jongvolwassenen wil ik meer betekenen. Het is prachtig om te zien hoe jongeren die tegen een burn-out aanzitten of alle hoop hadden verloren, weer tot rust komen en opbloeien. Tijdens mijn coaching en begeleiding zet ik ook graag mijn levenservaring – ik heb in veel keukens een kijkje genomen – en intuïtie in. Dan kom je tot een mooie mix van geleerde kennis, praktijkervaring, wijsheid en gevoel.

‘Mijn talent is dat ik jou écht zie en hoor. Ik geef je de ruimte om te zijn wie je werkelijk bent, zodat je jouw plek in kunt nemen. Pas dan kun je in je kracht gaan staan, de regie over je leven terugnemen en genieten van de mooie dingen.’

Mijn kracht

Ik zie en hoor jou zonder oordeel, verwachtingen of maatstaven. Ik wil mensen mens laten zijn en ze op de juiste plek en in hun kracht zetten. Bij mens-zijn hoort ook het omgaan met tegenslagen en verlies. Dat kun je op verschillende manieren doen. Vanuit slachtofferschap of kracht. Ik wil je leren dat je altijd een keuze hebt hoe je met dingen omgaat en je veel sterker bent dan je denkt. Wat mijn werk zo mooi maakt is dat ik tijdens gesprekken met jongeren al zo vaak heb ervaren dat er wonderen kunnen gebeuren als zij zich voor het eerst écht gezien en gewaardeerd voelen. Ik kan niks voor iemand oplossen. Je kunt niemand ‘fixen’. Maar ik kan je wel begeleiden en in je kracht zetten, zodat je inzichten in jezelf vindt.