Coaching en ambulante hulpverlening

Als jongerencoach werk ik met verschillende coach- en hulpverleningstechnieken die ik intuïtief en op maat inzet. Ik voel wat jij nodig hebt en geef je de ruimte om aan te geven wat jij prettig vindt. Zodat we samen tot de juiste begeleiding komen. Ik werk met zowel losse sessies als langere trajecten.

Systemisch werken en coachen

Systemisch coachen en werken vormen de kern van mijn aanpak. Tijdens de coaching kijk ik niet alleen naar jou. Ik kijk verder. Ook naar je gezin van herkomst (ouders, broers en zussen), klas, vriendengroep, etc. Deze groepen kun je zien als ‘systemen’. Binnen een systeem zijn alle leden met elkaar verbonden. Ze hebben invloed op elkaar.

Systeem in balans brengen

Een systeem is in balans als de energie erbinnen vrij kan stromen. Als er binnen een gezin of familie iets heftigs gebeurt dat niet goed verwerkt wordt, bijvoorbeeld een overlijden of ziekte, kunnen er emotionele blokkades ontstaan, waardoor de energie niet meer vrij kan stromen. Het hele (familie)systeem kan hierdoor uit balans raken. Dan kun je allerlei stagnaties krijgen die binnen het systeem blijven circuleren, totdat ze opgelost worden.

Familieopstelling en gesprekken met ouders of leerkrachten

Gesprekken met je ouders en/of leerkrachten kunnen ook onderdeel uitmaken van onze begeleiding. Bij ouders liggen vaak belangrijke sleutels voor heling en verandering. Jij kunt namelijk onverwerkte emoties van je ouders of verre voorouders dragen zonder dat je het doorhebt. Deze kunnen vage lichamelijke en geestelijke klachten geven. Voorbeelden van klachten zijn: moeite met nee zeggen en grenzen stellen, (faal)angst, laag zelfbeeld, afhankelijkheid, pleasen, onveiligheid, moeite om vriendschappen en relaties aan te gaan, negatieve patronen die zich blijven herhalen, verkeerde keuzes, boosheid, slachtofferschap, jaloezie, etc. Een familieopstelling kan hierin inzicht geven.

Intuïtieve rouwbegeleiding

Rouw gaat verder dan verdriet na het overlijden van een dierbare. Het is verzamelnaam voor gevoelens als je iets of iemand los moet laten. Dat kan zijn na een relatiebreuk, ontslag, verhuizing, einde van een vriendschap of beperkingen of letsel na ziekte of een ongeval. Samen gaan we op zoek naar de juiste vorm van rouwverwerking, zodat jij je verdriet kunt helen. Er zijn meer manieren dan praatsessies. Wat in ieder geval niet werkt, is je verdriet wegstoppen en gewoon maar door gaan met je dagelijkse leven. Vroeg of laat komen je onverwerkte emoties als een boemerang terug. Dat gebeurt vaak op het moment waarop je opnieuw geconfronteerd wordt met verlies of als je kinderen krijgt die jouw pijn terugspiegelen. Dan kan je emmertje echt overstromen.

Naar de juiste plek: jongeren begeleiden naar opleiding of werk

De juiste opleiding of baan kiezen is nog niet zo makkelijk. Veel jongeren en jongvolwassenen worstelen hiermee of komen er later achter dat ze toch de verkeerde keuze hebben gemaakt. Goede begeleiding is daarom belangrijk en voorkomt schooluitval, jobhopping, ziekteverzuim en burn- en bore-outs. Ik heb ervaring met het initiatief ‘Naar de juiste plek’ en met succes vele gesprekken met jongeren gevoerd. Die vastliepen, uit dreigden te vallen en vervolgens tot de juiste school- of baankeuze kwamen en opbloeiden. Veel jongeren hebben hun talenten, krachten en passies nog niet helemaal helder. Het is dan lastig om de juiste keuzes te maken.

Focus op talent, kracht en passie

Mijn manier van coaching en is kracht- en talentgericht, zodat je ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Je gaat weer voelen en inzien dat ook jij talenten hebt die waardevol voor anderen en de samenleving zijn. Op het moment dat je je gezien, gehoord en gewaardeerd voelt, dan draait alles. School en werk worden weer leuker en betekenisvoller, wat positief doorwerkt op de rest van je leven. Je krijg weer een doel ‘stip op de horizon’ voor ogen. De motivatie komt terug en je zelfvertrouwen, eigenwaarde, levensvreugde en weerbaarheid groeien. Eén van de methoden waarmee ik het werk is het motivatiekompas.